Kärlekens kanaler

I ett förhållande sprudlar det ofta av kärlekshandlingar. Ofta kan de missas av att vi lyssnar på andra kanaler. Såhär kan du göra för att lyssna på högre bandbredd. Uppsnappa mer kärlek i livet, helt gratis.

Jag är en rätt praktiskt kille. Inte på samma nivå som en ”hemrenovatör” kanske, men jag fixar med andra praktiska saker. Jag har till exemplet styrt upp en riktigt skön hemmabiograf där jag senast kunde se The Revenant en grådaskig söndag med Ida. En enormt härlig upplevelse tillsammans. Jag ser till också att ha snabb uppkoppling i hemmet för att smidigt kunna skaffa mer film och serier för att pleasa hennes och min filmsmak.
Om jag inte berättat för henne att jag gjorde det här arbetet för vår, hennes och min, skull så hade hon nog missat det. Hon kanske hade sett mig som mer sammanbiten och praktisk, och mindre varm och kärleksfull. Nu kan hon istället både njuta av filmen och kärleken.

Man kan säga att vi har fem olika kärlekskanaler, eller Kärleksspråk som de också kallats av Gary Chapman. Det är såklart en förenkling av verkligheten, men det kan få oss börja förstå att det finns mer kärlek omkring oss än vad vi kanske upplever.
Kärlekskanalerna är:

  • Handlingar
  • Gåvor
  • Kärleksfulla ord
  • Kvalitetstid
  • Fysisk beröring

Ta en paus och gör testet för vad som är din rangordning av kärlekskanaler. Här är ett automatiskt test, och här kan du göra det manuellt.
Om du vill upptäcka en intressant grej om din relation så kan du också skriva ner vad du tror din partner har för rangordning.
Mitt tips är att du sen ber din partner göra en rangordning av både hennes, och vad hon tror är dina, kärlekskanaler.

Att få era rangordningar klara kan göra stor skillnad i hur mycket ni kan upptäcka kärleken som finns runtomkring er, och också ställa in er på rätt frekvens för att njuta ännu mer. Det vanliga är annars att man ger på samma sätt som man själv gillar att motta kärlek.
Jag blir till exempel helt svag i benen när Ida går in på de historiskt mer manliga områdena, som att köra flyttbil eller hugga ved till stugans brasa. Och jag är rätt säker att hon uppskattar att bli serverad mina middagar i sängen när jag lagar till henne och mina vänner när de är på besök. Att få massage (som nog är min minst prioriterade kärlekskanal) älskar hon, men jag hade aldrig kommit på tanken att ge henne det om jag inte visste att det var en av hennes kärleksfavoriter.

Du har nu gett din första kärlekshandling bara av att ha läst den här texten med kunskap som ni båda kommer ha nytta av, och du gör din andra om du delger din partner den här kunskapen och bjuder in till att skapa en synkroniserad bild av era kärlekskanaler. Fint jobbat!

För dig som vill ta en djupare titt inåt

Och så lever ni lyckliga i alla dagar, eller?
Det värdefulla i att jämföra vad ni trodde var varandras favorit-kanaler med hur det verkligen ser ut, är att det kan ge en bild av hur mycket ni ser varandra i er relation. Håller ni blicken mot varandra, eller tar något annat uppmärksamheten när ni är tillsammans? Ett annat alternativ är att det kan finnas hinder i hur kommunikationen och inkännandet fungerar mellan er. För vissa kan den här insynen i hur ni uppfattat varandras kärlekskanaler vara en bekräftelse på att ni både ser och förstår varandra, medan för andra kan det vara en signal på att allt inte står så bra till.
Oavsett om ni är synkade i kärlekskanaler eller inte, så kan ni använda det här perspektivet som ett av alla viktiga relationsverktyg för att förstå varför ni glider ifrån varandra ibland. Att veta hur ni kan göra för att tränga igenom distansen med er kärlek till varandra när konflikterna haglar tätt, är, av egen erfarenhet, hur viktigt som helst. Bara för att vi bråkar betyder det inte att kärleken inte finns där fortfarande.