Makroekonomiska perspektiv på kärleksrelationer – 1. Styrräntan

För att kunna förstå och arbeta med relationella problem så behövs det flera olika ”teoriglasögon” att studera situationen igenom. Här får du se hur makroekonomiska principer kan bidra till ökad klarhet och stöd att fatta långsiktigt goda beslut för din relation.

Det här är tre makroekonomiska principer som du kan applicera på din kärleksrelation:

 1. Sänkning av styrräntan vid ekonomisk kris och höjning när det rullar på.
 2. Kapitalinsättning för att använda i svårare tider.
 3. Skuldsanering av statsfinansen som långsiktig investering.

Här ska vi titta på nummer 1.

1. Sänkning av styrräntan vid ekonomisk kris och höjning när det rullar på.

Det är en rätt sund impuls att passa på att njuta när det går bra. Har man mer inflöde på pengar så är det vanligt att man då också kostar på sig mer. Så att dra åt svångremmen när det går bra, och kosta på sig när det går dåligt är för många en kontraintuitiv handling. Dock rekommenderas den ändå här. Och förklaringen går att finna i statsfinanserna.
Styrräntan i Sverige styr, lite förenklat, hur mycket det kostar att låna pengar för privatpersoner och företag. Kostar det mer att låna pengar så lånar man inte så gärna, och utan lån så investerar man inte så mycket. Med mindre investeringar så minskar också tillväxten.
Om tillväxten å andra sidan är långsam eller till och med minskar, så brukar styrräntan också minskas. Då blir det billigare att låna och investera, och tillväxten ska öka i och med detta.
Syftet är att få en jämn tillväxt. För mycket eller för lite tillväxt har båda sina problem.

Vi som har våra kärleksrelationer istället för en stat att hantera (vilket gudarna ska veta kan kännas lika tungt när det är jobbigt läge) har lärdomar att dra av detta:

 • Sänk räntan vid ekonomisk kris: Det är när ni har det tufft tillsammans som ni verkligen behöver skjuta till härliga upplevelser för orka arbeta igenom problemen. Majoriteten av de relationer som jag handlett och tagit slut, avbröts inte för att det fanns olösliga problem där, utan för att orken att hantera dem tog slut. Det är ytterst få problem som verkligen behöver leda till separation, även fast de i stunden verkar omöjliga att lösa.
  När ni upplever distans och osämja i relationen är det särskilt viktigt att både jobba med problemen, men också att kunna se bort från dem och göra saker som faktiskt fungerar; binge-kolla filmer som ni båda gillar, dela era gemensamma hobbys och intressen, njuta av intimitet, och gör saker för varandra som ni vet att er partner gillar.
  Det här kommer troligtvis inte att komma enkelt till er, snarare är oddsen för att ni känslomässigt vill dra er undan varandra, men återigen är här det kontraintuitiva ofta det som gör den stora skillnaden för om ni lyckas ta er igenom krisen eller går isär.
  Ett bra första steg är att krama varandra när ni tagit ett tungt samtal. På något märkligt vis så är det ofta då som om kroppen har en helt annan relation till den andra personen än huvudet, och avståndet kan märkbart överbyggas.

 

 • Höj räntan när det rullar på: Njut när ni har det bra, men använd också kärleken, hoppet och närheten ni upplever för att jobba med de svårare frågor ni har i er relation. De flesta relationer bär på viktiga frågor som kan kännas lika laddat som minfält när de kommer upp, och för att orkas tas igenom så behöver man den positiva energin från perioder då det flyter på bra.
  Mer om just vad du kan göra för att skapa den här positiva energin kan du läsa om i nästa blogg om kärleksrelationer och makroekonomi – Kapitalinsättning för att använda i svårare tider. Blogginlägget Kärlekens kanaler pekar dig också framåt i viss riktning.

Precis som staten så är min rekommendation att ni eftersträvar en jämn relation med god emotionell och värdegrundad ekonomi. Självklart är det inte lagom mellanmjölk som är målet, utan snarare att kapa de extremaste topparna och dalarna så att ni kan vila mer i enkelheten tillsammans.

Som vanligt så hoppas jag att du har haft nytta av de här perspektiven så att du kan ha det lite bättre tillsammans med din partner. Du är välkommen att höra av dig om du har några frågor om din relation.

anders@heartservice.se

Väl mött!
/Anders

P.S. Plockar du bloggens referens till den här låten så får du bra med respekt hos Heart Service. Berätta nästa gång vi ses.